1.Fasolę przełożyć do garnka.
Zalać wodą 10 cm powyżej powierzchni fasoli.
Odstawić do napęcznienia na całą noc.
Po tym czasie fasolę przepłukać i zalać ponownie wodą.
Posolić, dodać ziele angielskie, liść laurowy i ugotować do miękkości.
W trakcie gotowania dodać włoszczyznę oraz obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki.
Kiełbasy śląskie pokroić w pół plasterki.
Boczek pokroić w kostkę.
Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
Kiełbasę, boczek i cebulę przełożyć na patelnię.
Usmażyć.
Razem z tłuszczem przełożyć do gotującej się fasoli.
Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.
Dodać razem z majerankiem do zupy.
W razie potrzeby dolać wody.
Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Zagotować.
Podawać na gorąco.
Komentarze