Zupa fasolowa

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 1 osoby

bardzo gęsta, smaczna, pożywna i rozgrzewająca

  • 60 min
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • 400 gram fasoli piękny Jaś
    300 gram mrożonej włoszczyzny ciętej w paski
    4 ziemniaki
    4 kiełbasy śląskie
    300 gram boczku wędzonego
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    sól do smaku
    pieprz do smaku
    3 liście laurowe
    6 ziaren ziela angielskiego
    majeranek do smaku
    woda
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa fasolowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolę przełożyć do garnka.
    Zalać wodą 10 cm powyżej powierzchni fasoli.
    Odstawić do napęcznienia na całą noc.
    Po tym czasie fasolę przepłukać i zalać ponownie wodą.
    Posolić, dodać ziele angielskie, liść laurowy i ugotować do miękkości.
    W trakcie gotowania dodać włoszczyznę oraz obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki.
    Kiełbasy śląskie pokroić w pół plasterki.
    Boczek pokroić w kostkę.
    Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
    Kiełbasę, boczek i cebulę przełożyć na patelnię.
    Usmażyć.
    Razem z tłuszczem przełożyć do gotującej się fasoli.
    Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.
    Dodać razem z majerankiem do zupy.
    W razie potrzeby dolać wody.
    Doprawić do smaku solą i pieprzem.
    Zagotować.
    Podawać na gorąco.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Fasola

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować