Zupa fasolowa

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

To taki mój miks z udziałem wielu warzyw strączkowych. Wyszło bardzo pysznie.

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki;
    20 dag zielonej fasoli szparagowej
    2 ziemniaki
    1 marchewka
    1 pietruszka
    pół szklanki czerwonej fasoli
    pół szklanki białej fasoli
    sól i pieprz Skworcu do smaku
    łyżeczka papryki wędzonej w proszku
    2 łyżki masła klarowanego
    ziele angielskie i liście laurowe
    1 łyżka śmietany
    koperek

Zupa fasolowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolę białą i czerwoną namaczamy kilka godzin przed gotowaniem zupy.
    Marchew i pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce. Do garnka wkładamy masło i starte warzywa, smażymy chwilę a następnie wlewamy około 2 szkl. wody. Dorzucamy wypłukany groch, ziele angielskie , liść laurowy  i gotujemy. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, fasolkę szparagową oczyszczamy i tniemy na mniejsze kawałki. Kiedy groch jest prawie miękki dorzucamy fasolę szparagową i ziemniaki. Wlewamy tyle wody aby konsystencja zupy była odpowiednia. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i papryką słodką lub pikantną. Kiedy wszystkie składniki są miękkie zupę zabielamy śmietaną. (nie koniecznie) Posypujemy koperkiem.

Komentarze

Podobne przepisy