To taki mój miks z udziałem wielu warzyw strączkowych. Wyszło bardzo pysznie.
60 min
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
Składniki;
20 dag zielonej fasoli szparagowej
2 ziemniaki
1 marchewka
1 pietruszka
pół szklanki czerwonej fasoli
pół szklanki białej fasoli
sól i pieprz Skworcu do smaku
łyżeczka papryki wędzonej w proszku
2 łyżki masła klarowanego
ziele angielskie i liście laurowe
1 łyżka śmietany
koperek
1.Fasolę białą i czerwoną namaczamy kilka godzin przed gotowaniem zupy.
Marchew i pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce. Do garnka wkładamy masło i starte warzywa, smażymy chwilę a następnie wlewamy około 2 szkl. wody. Dorzucamy wypłukany groch, ziele angielskie , liść laurowy i gotujemy. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, fasolkę szparagową oczyszczamy i tniemy na mniejsze kawałki. Kiedy groch jest prawie miękki dorzucamy fasolę szparagową i ziemniaki. Wlewamy tyle wody aby konsystencja zupy była odpowiednia. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i papryką słodką lub pikantną. Kiedy wszystkie składniki są miękkie zupę zabielamy śmietaną. (nie koniecznie) Posypujemy koperkiem.
Komentarze