Zupa fasolkowo-migdałowa

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Absolutnie doskonała, smaczna, sycąca, zdrowa.

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:


  • - fasolka szparagowa cienka: 20 dekagramów
    - ziemniaki: 2 sztuki
    - marchew: 1 sztuka
    - seler kawałek: 1 sztuka
    - czosnek płatki podsuszane: 3 łyżeczki
    - cebula pokrojona w piórka: 1 sztuka
    - migdały blanszowane: 3 łyżki
    - bulion warzywny lub drobiowy (wg uznania): 2 szklanki
    - pietruszka natka: 1 pęczek
    - pieprz czarny ziarnisty i sól: 2 łyżeczki
    - śmietana kremówka 30 %: 1 szklanka

Zupa fasolkowo-migdałowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie warzywa myję, starannie kroje w mała kostkę. Wrzucam do gotującego się bulionu. Fasolkę kroję na trzy części. Również wrzucam i gotuję.
  • 2. Cebule opiekam nad ogniem, wrzucam do gotującego się wywaru warzywnego.
  • 3. Czosnek przeciskam przez praskę, mieszam ze śmietaną 30%. Dolewam do śmietany odrobinę wody z wywaru, następnie mieszam całość w kubeczku i wlewam do gotującej się zupy.
  • 4. Przyprawiam, dodaję pokrojoną bardzo drobno pietruszkę. Zmniejszam ogień. Całość posypuje blanszowanymi migdałami lub podprażonymi na suchej patelni bez tłuszczu. Podaję gorącą najlepiej z kromka ciemnego pieczywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy