Zupa fasolkowo - czosnkowa

0 (0 ocen)

Danie w pewnym sensie przypomina fasolkę po bretońsku w wersji wegetariańskiej. Zupa ma wyraźny czosnkowy posmak, a mimo to jest łagodna i lekko słodkawa. Ponadto szybka, prosta i bardzo smaczna.

Składniki:

  • 500 g fasolki szparagowej
    5 mniejszych ziemniaków (około 350g)
    8 ząbków czosnku
    1 pęczek koperku
    4 szklanki bulionu warzywnego
    1 łyżka masła
    1 łyżka oleju
    2 płaskie łyżki mąki pszennej
    100 g koncentratu pomidorowego
    1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
    pieprz czarny mielony do smaku
    cukier do smaku
    sól do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zupa fasolkowo - czosnkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zupa fasolkowo - czosnkowa 1. Z fasolki odciąć końcówki, następnie pokroić na mniejsze kawałki. Ziemniaki obrać, również pokroić na mniejsze kawałki. Czosnek pokroić w cienkie plastry, koperek posiekać. W garnku rozpuścić masło, dodać olej, dołożyć czosnek - zeszklić. Oprószyć mąką i chwile zasmażyć. Powoli wlać bulion mieszając. Nadal mieszając, doprowadzić do wrzenia. Do bulionu dodać fasolkę, ziemniaki, koperek, koncentrat pomidorowy i paprykę w proszku. Gotować do miękkości (15 - 20 min). Zupę doprawić do smaku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować