Zupa ekspresowa z porów

5 (148 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis na zupę przeczytałam na opakowaniu gotowej zupy niemieckiej, trochę go zmodyfikowałam i moja rodzina twierdzi, że zupa wyszła o wiele lepsza.

Składniki:

  • ● 2,5 l wody
    ● 2 duże pory (białe części)
    ● 2 łyżki vegety
    ● 4 kremowe serki topione (w kostkach)
    ● 50-60 dag mielonego mięsa
    ● 4-5 ziemniaków
    ● natka pietruszki do posypania
Wystaw ocenę:

5 (148 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa ekspresowa z porów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zupa ekspresowa z porów 1. Wodę zagotowujemy
    w garnku. Ziemniaki obieramy,
    myjemy i kroimy w średnią
    kostkę. Pory przekrawamy
    wzdłuż, dokładnie myjemy
    i kroimy w cienkie talarki.
  • 2. Gdy woda zacznie wrzeć,
    dodajemy vegetę i rozdrobnione
    mielone mięso (można też
    z niego zrobić nieduże kulki).
    Wrzucamy również pokrojone
    w kostkę ziemniaki i pory. Gotujemy
    na małym ogniu pod
    przykryciem ok. pół godziny,
    aż ziemniaki zmiękną.
  • 3. Gdy woda zacznie wrzeć,
    dodajemy vegetę i rozdrobnione
    mielone mięso (można też
    z niego zrobić nieduże kulki).
    Wrzucamy również pokrojone
    w kostkę ziemniaki i pory. Gotujemy
    na małym ogniu pod
    przykryciem ok. pół godziny,
    aż ziemniaki zmiękną.

Porady

● Przed dodaniem do zupy pokrojone ziemniaki i pory można zeszklić na maśle lub na oleju. Rozdrobnione mielone mięso również dobrze jest wcześniej podsmażyć na oleju. ● Zamiast na wodzie z vegetą zupę można ugotować na bulionie z kostek rosołowych i doprawić do smaku pieprzem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Por

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_08-2008

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować