zupa dyniowo-pomidorowa z czerwonym ryżem

0 (0 ocen)

Zupa pomidorowa w odmienionej wersji.

Składniki:

  • 1,5 litra rosołu, ja użyłam z indyka
    300 g dyni piżmowej
    2 szalotki
    2 cm kawałek świeżego imbiru
    400 g pomidorów krojonych bez skórki, mogą być z puszki
    100 g czerwonego ryżu
    sól
    pieprz
    papryczka chili
    mielony cynamon
    szczypta imbiru
    pęczek pietruszki
    pęczek koperku

    bazylia do przybrania

Zupa dyniowo-pomidorowa z czerwonym ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obraną dynię kroimy w grubą kostkę, obrany imbir drobno siekamy, szalotki obieramy i kroimy na pół. Dodajemy również pokrojoną papryczkę chili. Warzywa gotujemy na rosole do miękkości. Gdy dynia jest już miękka zupę miksujemy.
  • 2. Do zmiksowanej zupy dodajemy pomidory. Wsypujemy surowy ryż i gotujemy jeszcze około 25-30 minut, aż ryż się ugotuje. Zupę doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz szczyptą cynamonu. Do ugotowanej zupy dodajemy posiekaną zieleninę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy