Zupa dyniowo-jabłkowo-cebulowa

0 (0 ocen)

  • 40 min

Pomysł przyszedł mi do głowy w momencie... gdy stwierdziłam, że przesoliłam tradycyjną zupę dyniową i jakoś musiałam ją "uratować". W efekcie okazało się, że ta wersja jest smaczniejsza niż zwykły krem z dyni.

  • 40 min

Składniki:

  • Ćwiartka niedużej dyni (cała ważyła ok. 2 kg)
    1 średnia marchewka
    1 mała pietruszka
    1 duża cebula
    2 jabłka
    sól
    grzanki z białego pieczywa

Zupa dyniowo-jabłkowo-cebulowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dynię obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne, myjemy i kroimy w kostkę. Jabłka myjemy, obieramy, kroimy w ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Marchewkę, pietruszkę i cebulę obieramy ze skórek, myjemy i kroimy w kostkę. Wrzucamy wszystko do garnka z wrzącą wodą (ok. 2-2,5 litra). Solimy jedną płaską łyżeczką. Gotujemy ok. 20 minut.
  • 2. Po ok. 20 minutach miksujemy całość blenderem i gotujemy jeszcze ok. 5 minut. Ewentualnie dosalamy wg własnego uznania.
    Podajemy z grzankami.

Porady

Można też podać z groszkiem ptysiowym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy