Zupa dyniowa z papryką i grochem

0 (0 ocen)

  • 45 min

Smak dobrej zupy poznaję po tym ile dokładek domownicy sobie życzą, a w tym przypadku moje kuchenne eksperymenty okazują się być smakiem idealnym.

  • 45 min

Składniki:

  • Składniki do 4-6 osób:

    30 dag grochu omielanego
    30 dag świeżej dyni hokkaido, bez pestek i skórki
    2-3 świeże pomidory, lub puszka pomidorów w zalewie od Hiszpańskich Delikatesów
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    smalec, masło lub oliwa
    mały kawałek chili ok 1cm, lub 1-2 szczypty sproszkowanego chili
    3/4 łyżeczki mielonego kminku
    2 płatki suszonych prawdziwków lub kostka bulionowa grzybowa
    natka pietruszki
    4-5 kawałków marynowanej czerwonej papryki lub połowa świeżej
    pieprz
    sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa dyniowa z papryką i grochem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Groch namoczyć na noc, po namoczeniu odcedzić i gotować z małą ilością soli oraz kostką grzybową lub z suszonymi grzybami ok. 30 minut.

    2. W rondlu rozgrzewamy tłuszcz i smażymy na złoto drobno pokrojoną cebulę, czosnek i chili. Gdy cebula się zezłoci dodajemy pokrojoną w kostkę dynię oraz pomidory, wsypujemy przyprawy i chwilę razem smażymy ok. 5 minut.

    3. Przesmażone warzywa łączymy z gotującym się grochem, dodajemy pokrojoną marynowana paprykę, natkę pietruszki i doprawiamy do smaku jeśli jest potrzeba. Gotujemy wszystko razem do miękkości warzyw ok 15-20 minut.

Porady

Dynię zazwyczaj używam do wypieku chleba, nie ujmowała mnie w zupach, przekonałam się do niej dopiero w tym zestawieniu, w towarzystwie grochu, papryki i odrobiny chili smakuje wyśmienicie. Oprócz tego, że jest smaczna jej słoneczny kolor jest dobrym jesiennym antydepresantem :).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Groch Papryka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować