Zupa dyniowa z naleśnikiem

0 (0 ocen)

  • 30 min

Szybka w przygotowaniu zupa krem o lekko sezamowym posmaku. Idealnie komponuje się z zielonym naleśnikiem, który wzbogaciłam siemieniem lnianym. Co poniektórzy zamienili go jednak na grzanki.

  • 30 min

Składniki:

  • Zupa
    2 szkl pure z dyni
    1 serek topiony
    ok. 200 ml wody
    1 łyżeczka Gomasio
    imbir mielony
    papryka mielona słodka
    pieprz cayenne
    ewentualnie sól himalajska

    Naleśniki
    3/4 szkl mleka
    3/4 szkl mąki
    1 jajko
    1 łyżeczka mielonego jęczmienia
    2 łyżeczki siemienia lnianego

Zupa dyniowa z naleśnikiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Naleśniki proponuję przygotować wcześniej. Wszystkie składniki mieszamy dokładnie aby uniknąć grudek. Ciasto wstawiamy do lodówki na godzinę, będzie o wiele lepsze. Smażymy cienkie naleśniki.
  • 2. Pure z dyni podgrzewamy. Dolewamy tyle wody aby konsystencja nie była za gęsta.
    Dodajemy serek topiony, kiedy całkowicie się rozpuści, doprawiamy Gomasio. Dosypujemy mielony imbir i paprykę, pierz cayenne oraz sól himalajską. Zupa powinna być lekko pikantna ale nie za słona.
  • 3. Naleśniki zwijamy w rulon i kroimy w cienkie paski jak makaron. Wkładamy do talerzy i zalewamy zupą dyniową. Możemy posypać sezamem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy