Szybka w przygotowaniu zupa krem o lekko sezamowym posmaku. Idealnie komponuje się z zielonym naleśnikiem, który wzbogaciłam siemieniem lnianym. Co poniektórzy zamienili go jednak na grzanki.
30 min
Składniki:
Zupa
2 szkl pure z dyni
1 serek topiony
ok. 200 ml wody
1 łyżeczka Gomasio
imbir mielony
papryka mielona słodka
pieprz cayenne
ewentualnie sól himalajska
Zupa dyniowa z naleśnikiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Naleśniki proponuję przygotować wcześniej. Wszystkie składniki mieszamy dokładnie aby uniknąć grudek. Ciasto wstawiamy do lodówki na godzinę, będzie o wiele lepsze. Smażymy cienkie naleśniki.
2.Pure z dyni podgrzewamy. Dolewamy tyle wody aby konsystencja nie była za gęsta.
Dodajemy serek topiony, kiedy całkowicie się rozpuści, doprawiamy Gomasio. Dosypujemy mielony imbir i paprykę, pierz cayenne oraz sól himalajską. Zupa powinna być lekko pikantna ale nie za słona.
3.Naleśniki zwijamy w rulon i kroimy w cienkie paski jak makaron. Wkładamy do talerzy i zalewamy zupą dyniową. Możemy posypać sezamem.
Komentarze