Zupa dyniowa z mango i soczewicą

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Idealnie dobrana para.Dynia i mango prezentują się pięknie nie tylko pod względem kolorówale i smaków- niebanalne połączenie aromatów, przypraw,odrobina jogurtu i pistacje dodają królewskiego wygl

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - wywar warzywny (z całej włoszczyzny): 0.75 litra
    - dynia: 300 gramów
    - mango świeże: 1 sztuka
    - olej kokosowy: 1 łyżka
    - czerwona soczewica: 0.5 szklanki
    - kurkuma: 1 łyżeczka
    - curry w proszku: 1 łyżeczka
    - brązowy cukier: 0.5 łyżeczki
    - jogurt naturalny (do każdego talerza jako dekoracja): 2 łyżeczki
    - pistacje (posiekane): 1 łyżka

Zupa dyniowa z mango i soczewicą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obieramy owoc mango.
    Ścieramy odrobinę na tarce o grubszych oczkach do dekoracji.
  • 2. Rozgrzewamy olej kokosowy, wrzucamy pokrojoną w kostkę dynię
    i chwilę ją przesmażamy, następnie przekładamy ją
    do rozgrzanego wywaru warzywnego wraz z owocem mango
    pokrojonym w kostkę (starty na tarce zostawiamy)
  • 3. Dodajemy przyprawy,cukier, imbir, papryczkę chili oraz czerwoną soczewicę
    Gotujemy do czasu aż soczewica się lekko nie rozgotuje.
  • 4. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, usuwamy z zupy imbir
    i przekładamy na miseczki polewając wierzch
    łyżeczką jogurtu naturalnego i startego owocu mango.
  • 5. Posypujemy na końcu drobinkami pistacji.
    Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy