Idealnie dobrana para.Dynia i mango prezentują się pięknie nie tylko pod względem kolorówale i smaków- niebanalne połączenie aromatów, przypraw,odrobina jogurtu i pistacje dodają królewskiego wygl
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
- wywar warzywny (z całej włoszczyzny): 0.75 litra
- dynia: 300 gramów
- mango świeże: 1 sztuka
- olej kokosowy: 1 łyżka
- czerwona soczewica: 0.5 szklanki
- kurkuma: 1 łyżeczka
- curry w proszku: 1 łyżeczka
- brązowy cukier: 0.5 łyżeczki
- jogurt naturalny (do każdego talerza jako dekoracja): 2 łyżeczki
- pistacje (posiekane): 1 łyżka
Zupa dyniowa z mango i soczewicą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Obieramy owoc mango.
Ścieramy odrobinę na tarce o grubszych oczkach do dekoracji.
2.Rozgrzewamy olej kokosowy, wrzucamy pokrojoną w kostkę dynię
i chwilę ją przesmażamy, następnie przekładamy ją
do rozgrzanego wywaru warzywnego wraz z owocem mango
pokrojonym w kostkę (starty na tarce zostawiamy)
3.Dodajemy przyprawy,cukier, imbir, papryczkę chili oraz czerwoną soczewicę
Gotujemy do czasu aż soczewica się lekko nie rozgotuje.
4.Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, usuwamy z zupy imbir
i przekładamy na miseczki polewając wierzch
łyżeczką jogurtu naturalnego i startego owocu mango.
5.Posypujemy na końcu drobinkami pistacji.
Smacznego!
Komentarze