Zupa dyniowa z gyrosem

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Gęsty krem dyniowy podany z indykiem smażonym w przyprawie gyros i groszkiem ptysiowym.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Dynia - 1/2 niedużej
    Kapusta biała - 1/4 niedużej
    Marchew - 1szt
    Seler - 1/3
    Ziemniak - 1 średni
    Cebula - 1szt
    Olej - 2 łyżki
    Koncentrat pomidorowy - 1 łyżka
    Przyprawy:
    pieprz, pieprz ziołowy, papryka słodka i wędzona
    Sos sojowy - 1 łyżka
    Kurczak - mięso z udka bez kości - 250g
    Przyprawa gyros - 1 łyżka
    Olej - 1 łyżeczka
    Groszek ptysiowy - 100g
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa krem

Zupa dyniowa z gyrosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zupa dyniowa z gyrosem 1. Warzywa obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Mieszamy z olejem i pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut.

    Warzywa wkładamy do garnka i zalewamy wodą (do 4-5 cm powyżej linii warzyw). Gotujemy na małym ogniu, aż wszystkie warzywa będą miękkie - najlepiej sprawdzać na ziemniaku. Warzywa miksujemy na gładką masę. Dodajemy koncentrat, sos sojowy i przyprawiamy. Gotujemy jeszcze kilka minut.
  • Zupa dyniowa z gyrosem 2. Kurczaka kroimy w paseczki. Dodajemy przyprawę gyros i olej, dokładnie mieszamy. Kurczaka smażymy, aż będzie ładnie przyrumieniony (dla sprawdzenia czy nie jest surowy, najlepiej przekroić kawałek).

    Zupę podajemy z porcją kurczaka i groszkiem ptysiowym.

Porady

Groszek ptysiowy można zamienić na domowe grzanki

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować