Zupa dyniowa z gruszką i mascarpone

0 (0 ocen)

  • 35 min

Uwielbiam zupę z dyni. Gotuję różne wersje, a ta jest jedną z najlepszych. Posmakujecie, polubicie.

  • 35 min

Składniki:

  • - bulion warzywny : 2 litry
    - obrana dynia bez pestek : 600 g
    - obrana dojrzała gruszka : 2 sztuki
    - mascarpone : 100 g
    - starty korzeń imbiru : 1 łyżka
    -sól : 1 łyżeczka
    - ostra papryka mielona : 0,5 łyżeczki
    - śmietana 12 % : 2 łyżki

Zupa dyniowa z gruszką i mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • moje dynie na zupy 1. Dynię pokroić w kostkę. Z gruszek usunąć gniazda nasienne. Bulion posolić, zagotować. Wrzucić imbir, dynię i gruszkę, zmniejszyć ogień, przykryć, gotować 15-20 minut.
  • 2. Zupę przelać do bledndera, dodać mascarpone i ostrą paprykę, zmiksować. Przelać do miseczek. Udekorować kleksem śmietany, oprószyć ostrą papryką.

Porady

Gęstośc zupy można regulować odlewając większą lub mniejszą ilość bulionu, w której gotowała się dynia i gruszki. Ja lubię zupy o konsystencji kremu. Do zupy użyłam gruszek starej odmiany Giffard (Żyfardka).

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy