Zupa dyniowa po grecku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dynię kroimy w kostkę, cebulę w półplasterki.
W garnku roztapiamy masło. Smażymy dynię i cebulę na maśle przez około 5 min. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i smażymy jeszcze przez około 1 min.
Warzywa zalewamy wodą (4-5 szklanek) tak, aby były zakryte, dodajemy ziarenka pieprzu, kardamon i gotujemy przez ok. 30 min. Dodajemy serek topiony i blendujemy zupę na jednolitą konsystencję.
Groszek cukrowy osączamy z zalewy, pomidory nacinamy na krzyż, polewamy wrzącą wodą, a następnie zimną, obieramy ze skórki i kroimy w duże kawałki. Dodajemy razem z groszkiem do zupy i gotujemy jeszcze przez ok. 2 min.
Zupę doprawiamy solą, kardamonem, słodką papryką i podajemy samą lub z ulubionym pieczywem np. grzankami, tostami.
Smacznego:)
Porady
Kardamon możemy zastąpić mieszanką (w równych proporcjach) mielonej gałki muszkatołowej, cynamonu i imbiru.
Komentarze