Zupa dyniowa po grecku

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Zupa o niezwykłym smaku, szybka w wykonaniu i bardzo zdrowa.

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 40 dag miąższu z dyni,
    - 1 cebula,
    - 3 duże pomidory,
    - 3-4 ziemniaki,
    - puszka groszku konserwowego (ok. 20dag),
    - 2 łyżki masła,
    - 1 łyżeczka słodkiej papryki,
    - 5-6 ziaren czarnego pieprzu,
    -1/2 łyżki mielonego kardamonu,
    - 5dag serka topionego ,
    - sól do smaku.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa dyniowa po grecku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dynię kroimy w kostkę, cebulę w półplasterki.
    W garnku roztapiamy masło. Smażymy dynię i cebulę na maśle przez około 5 min. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i smażymy jeszcze przez około 1 min.
    Warzywa zalewamy wodą (4-5 szklanek) tak, aby były zakryte, dodajemy ziarenka pieprzu, kardamon i gotujemy przez ok. 30 min. Dodajemy serek topiony i blendujemy zupę na jednolitą konsystencję.
    Groszek cukrowy osączamy z zalewy, pomidory nacinamy na krzyż, polewamy wrzącą wodą, a następnie zimną, obieramy ze skórki i kroimy w duże kawałki. Dodajemy razem z groszkiem do zupy i gotujemy jeszcze przez ok. 2 min.
    Zupę doprawiamy solą, kardamonem, słodką papryką i podajemy samą lub z ulubionym pieczywem np. grzankami, tostami.
    Smacznego:)

Porady

Kardamon możemy zastąpić mieszanką (w równych proporcjach) mielonej gałki muszkatołowej, cynamonu i imbiru.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Grecka Impreza Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować