Zupa dyniowa na ostro

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pyszna, rozgrzewająca i jak efektownie wyglądająca zupa. W sam raz na deszczową jesień.

  • 60 min

Składniki:

  • obrana dynia 1,5 kg
    szklanka wody
    duża cebula
    olej rzepakowy
    ząbek czosnku
    świeży imbir 20 g
    ostra papryka 0,5 łyżeczki
    pieprz ziołowy 0,5 łyżeczki
    pieprz czarny 1/3 łyżeczki
    sól 0,5 łyżeczki
    cienkie plasterki boczku
    łyżeczka miodu
    jogurt naturalny
    kolendra do dekoracji

Zupa dyniowa na ostro - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pokrojone kawałki dyni. 1. Dynię obrać i pokroić na nieduże kawałki. Wrzucić do garnka, zalać szklanką wody i gotować na małym ogniu do miękkości.
  • 2. Cebulę obrać, zeszklić na patelni i dodać do ugotowanej dyni. Ząbek czosnku przecisnąć przez praskę, imbir obrać ze skórki i zetrzeć na tarce i dodać do dyni. Doprawić ostrą papryką, pieprzem i solą. Zblendować na gładki krem.
  • 3. Plasterki boczku zesmażyć krótko na patelni bez tłuszczu. Pod koniec posmarować je miodem i chwilę podsmażać na małym ogniu.
  • 4. Zupę przelać do miseczek, dodać łyżkę jogurtu, grzanki. Na wierzchu położyć plaster boczku i udekorować posiekaną kolendrą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy