Zupa dyniowa

0 (0 ocen)

W sezonie dyniowym obowiązkowa

Składniki:

  • 3 litry wody
    1 porcja rosołowa
    1 pęczek włoszczyzny
    2 marchewki
    1 kilogram dyni
    sól do smaku
    0,5 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki
    2 ząbki czosnku

Zupa dyniowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wodę zagotować z porcją rosołową. Zdjąć szumowiny. Następnie do wywaru dodać obraną włoszczyznę i marchewki. Wszystko razem gotować do miękkości warzyw. Doprawić solą. Dynię obrać, usunąć pestki a miąższ pokroić na małe kawałki. Gdy warzywa będą miękkie wyjąć je z wywaru razem z porcją rosołową. Do gotującego się wywaru wrzucić pokrojoną dynię. Gotować do miękkości. Wrzucić spowrotem marchewki oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko razem zblendować na gładki krem. Doprawić do smaku solą i papryką. Podawać na gorąco. Jako dodatek można podać groszek ptysiowy lub lane kluski.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy