Zupa dyniowa

0 (0 ocen)

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Pyszna zupa dyniowa z nutą białego wina

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - miąsz dyni pokrojony w kostkę: 400 gramów
    - białe wino wytrawne: 100 mililitrów
    - starty imbir: 4 łyżki
    - czosnek/ząbki: 3 sztuki
    - śmietanka do zupy: 3 łyżki
    - rosół na piersi z kurczaka: 0.6 litra

Zupa dyniowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zupa dyniowa 1. Zabieramy się do pracy, dynie przesmażamy razem z drobno pokrojonym czosnkiem i imbirem na patelni, podlewając białym winem przez około 7-10 minut. Następnie dodajemy do gotującego się rosołu i gotujemy razem przez około 40 minut, lub do momentu zmięknięcia dyni. Odstawiamy do wystudzenia.
    Ostudzoną zupę ucieramy mikserem lub blenderem i ponownie podgrzewamy.
    Nalewamy do miseczek i dekorujemy odrobiną śmietanki.

Komentarze

Podobne przepisy