Aromatyczna zupa czosnkowa z solidną garścią świeżego koperku oraz wkładką w postaci kostki z gotowanych ziemniaków i kaszy manny. Zupa w sam raz na ponure, chłodne dni – i rozgrzeje, i nasyci.
60 min
Dla 8 osób
Średni
Składniki:
Zupa:
9 obranych ząbków czosnku
350 g obranej marchewki
1 szklanka posiekanego koperku
2 łyżki masła
6 szklanek bulionu warzywnego
2/3 szklanki wody
400 g gęstego jogurtu naturalnego (np. typu greckiego)
2 łyżki mąki pszennej
2 liście laurowe
5 kulek ziela angielskiego
5 suszonych jagód jałowca
2 łyżeczki całych nasion kminku
½ łyżeczki cynamonu mielonego
sól do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
cukier do smaku (opcjonalnie)
Kostka:
600 g obranych, gotowanych, gniecionych ziemniaków
10 – 11 łyżek kaszy manny (nie błyskawicznej)
5 szklanek wody
½ - 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
sól do smaku
Zupa czosnkowa z kostką ziemniaczano – grysikową i koperkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotować kostkę – kaszę wymieszać z 1 szklanką wody i odłożyć na ok. 30 min. Ziemniaki przełożyć do garnka, wsypać gałkę muszkatołową oraz sól do smaku, wlać 2 szklanki wody i pognieść tłuczkiem na purre. Następnie wlać pozostałą ilość wody (2 szklanki), wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Dołożyć namoczoną kaszę, ponownie wymieszać i ponownie doprowadzić do wrzenia. Całość gotować ok. 5 min, po czym masę przełożyć do formy (39 x 29) wyścielonej folią aluminiową, wyrównując wierzch. Pozostawić w chłodnym miejscu do wystudzenia i stężenia.
2.Przygotować zupę – w garnku rozpuścić masło, dodać pokrojony w plastry czosnek oraz marchewkę pokrojoną w ćwierćplastry, dołożyć liście laurowe, ziele angielskie, jagody jałowca i cynamon. Składniki smażyć 5 min, mieszając.
3.Zawartość garnka zalać bulionem i, po doprowadzeniu do wrzenia, gotować 15 min. Po tym czasie dodać koperek oraz kminek (uprzednio uprażony w suchym rondelku) – wymieszać.
4.Jogurt wymieszać z wodą (2/3 szklanki) i mąką – zawiesinę wlać do zupy. Całość, mieszając, doprowadzić do wrzenia, po czym chwilę podgrzewać.
Potrawę doprawić do smaku solą, pieprzem i opcjonalnie cukrem. Każdą porcję zupy podawać z przygotowaną wkładką ziemniaczano – grysikową, krojąc ją w kostkę.
Komentarze