Zupa czosnkowa z kostką ziemniaczano – grysikową i koperkiem

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Aromatyczna zupa czosnkowa z solidną garścią świeżego koperku oraz wkładką w postaci kostki z gotowanych ziemniaków i kaszy manny. Zupa w sam raz na ponure, chłodne dni – i rozgrzeje, i nasyci.

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • Zupa:
    9 obranych ząbków czosnku
    350 g obranej marchewki
    1 szklanka posiekanego koperku
    2 łyżki masła
    6 szklanek bulionu warzywnego
    2/3 szklanki wody
    400 g gęstego jogurtu naturalnego (np. typu greckiego)
    2 łyżki mąki pszennej
    2 liście laurowe
    5 kulek ziela angielskiego
    5 suszonych jagód jałowca
    2 łyżeczki całych nasion kminku
    ½ łyżeczki cynamonu mielonego
    sól do smaku
    pieprz czarny mielony do smaku
    cukier do smaku (opcjonalnie)

    Kostka:
    600 g obranych, gotowanych, gniecionych ziemniaków
    10 – 11 łyżek kaszy manny (nie błyskawicznej)
    5 szklanek wody
    ½ - 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
    sól do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa czosnkowa z kostką ziemniaczano – grysikową i koperkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zupa czosnkowa z kostką ziemniaczano – grysikową i koperkiem 1. Przygotować kostkę – kaszę wymieszać z 1 szklanką wody i odłożyć na ok. 30 min. Ziemniaki przełożyć do garnka, wsypać gałkę muszkatołową oraz sól do smaku, wlać 2 szklanki wody i pognieść tłuczkiem na purre. Następnie wlać pozostałą ilość wody (2 szklanki), wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Dołożyć namoczoną kaszę, ponownie wymieszać i ponownie doprowadzić do wrzenia. Całość gotować ok. 5 min, po czym masę przełożyć do formy (39 x 29) wyścielonej folią aluminiową, wyrównując wierzch. Pozostawić w chłodnym miejscu do wystudzenia i stężenia.
  • Zupa czosnkowa z kostką ziemniaczano – grysikową i koperkiem 2. Przygotować zupę – w garnku rozpuścić masło, dodać pokrojony w plastry czosnek oraz marchewkę pokrojoną w ćwierćplastry, dołożyć liście laurowe, ziele angielskie, jagody jałowca i cynamon. Składniki smażyć 5 min, mieszając.
  • Zupa czosnkowa z kostką ziemniaczano – grysikową i koperkiem 3. Zawartość garnka zalać bulionem i, po doprowadzeniu do wrzenia, gotować 15 min. Po tym czasie dodać koperek oraz kminek (uprzednio uprażony w suchym rondelku) – wymieszać.
  • Zupa czosnkowa z kostką ziemniaczano – grysikową i koperkiem 4. Jogurt wymieszać z wodą (2/3 szklanki) i mąką – zawiesinę wlać do zupy. Całość, mieszając, doprowadzić do wrzenia, po czym chwilę podgrzewać.
    Potrawę doprawić do smaku solą, pieprzem i opcjonalnie cukrem. Każdą porcję zupy podawać z przygotowaną wkładką ziemniaczano – grysikową, krojąc ją w kostkę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować