Zupa czosnkowa z grzankami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kromki chleba kroimy w kostkę. 1 ząbek czosnku przeciskamy przez praskę lub kroimy bardzo drobno i wrzucamy na odrobinę oleju. Wrzucamy chleb i posypujemy sporą ilością ziół prowansalskich ok. 1,5 łyżeczki. Smażymy na małym ogniu aż do rumianego koloru.
2.W tym czasie obieramy czosnek i ścieramy go na tarce o grubych oczkach, imbir również. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę.
3.Gdy grzanki są gotowe przekładamy je do osobnego naczynia ( nie zamykamy go ani nie przykrywamy!) na tej samej patelni pozbawionej okruszków smażymy na łyżce masła cebulę a na koniec smażenia na ok. 2 min wrzucamy czosnek z imbirem. Uwaga aby nie przypalić czosnku. Przypalony czosnek wydziela goryczkę.
4.Bulion zagotowujemy. Dodajemy do niego cebulę i czosnek,imbir i pokrojony w kostkę serek topiony. Przyprawiamy do smaku.
Podajemy z grzankami.
Porady
Grzanki można zastąpić ziemniakami - zupa będzie bardziej sycąca. Polecam zblendowanie zupy. :)
Komentarze