Zupa czosnkowa z grzankami

0 (0 ocen)

  • 30 min

Smaczna, rozgrzewająca i zdrowa zupa czosnkowa z ziołowymi grzankami.

  • 30 min

Składniki:

  • 500 ml bulionu
    pół główki czosnku
    3 kromki chleba
    pół średniej cebuli
    pół łyżeczki startego imbiru ( można pominąć)
    1 serek topiony (dowolny)
    1 łyżka masła
    odrobina oleju
    sól, pieprz, zioła prowansalskie
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa czosnkowa z grzankami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kromki chleba kroimy w kostkę. 1 ząbek czosnku przeciskamy przez praskę lub kroimy bardzo drobno i wrzucamy na odrobinę oleju. Wrzucamy chleb i posypujemy sporą ilością ziół prowansalskich ok. 1,5 łyżeczki. Smażymy na małym ogniu aż do rumianego koloru.
  • 2. W tym czasie obieramy czosnek i ścieramy go na tarce o grubych oczkach, imbir również. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę.
  • 3. Gdy grzanki są gotowe przekładamy je do osobnego naczynia ( nie zamykamy go ani nie przykrywamy!) na tej samej patelni pozbawionej okruszków smażymy na łyżce masła cebulę a na koniec smażenia na ok. 2 min wrzucamy czosnek z imbirem. Uwaga aby nie przypalić czosnku. Przypalony czosnek wydziela goryczkę.
  • 4. Bulion zagotowujemy. Dodajemy do niego cebulę i czosnek,imbir i pokrojony w kostkę serek topiony. Przyprawiamy do smaku.
    Podajemy z grzankami.

Porady

Grzanki można zastąpić ziemniakami - zupa będzie bardziej sycąca. Polecam zblendowanie zupy. :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować