Zupa czosnkowa

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Idealna w chorobie ,polecam również profilaktycznie.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:


  • 1/2 kury
    włoszczyzna
    2 łyżki oliwy
    cebula
    2 główki czosnku
    2-3 łyżki posiekanego imbiru
    4 ziemniaki
    kilka ziaren ziela angielskiego
    kilka ziaren czarnego pieprzu
    2 liście laurowe
    sól ,pieprz

Zupa czosnkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso płuczemy ,zalewamy zimną wodą ( ok. 1,5 l) ,dodajemy liście laurowe ,ziele angielskie ,pieprz oraz łyżeczkę soli. Doprowadzamy do wrzenia ,gotujemy na wolnym ogniu około godziny ,co jakiś czas zbierając szumowiny. Marchew ,pietruszkę , seler i ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Mięso wyciągamy ,a do bulionu dodajemy pokrojone w kostkę warzywa i pora pokrojonego w piórka. Gotujemy jeszcze 25 min. W tym czasie posiekaną cebulę ,czosnek i imbir podsmażamy na oliwie ,dodajemy do bulionu. Do smaku doprawiamy solą i mielonym pieprzem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy