zupa czosnkowa

5 (157 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 40 min

bardzo rozgrzewająca i zdrowotna zupka, a przy tym wszystkim niezwykle smaczna :)

  • 40 min

Składniki:

  • 1 litr mleka
    główka czosnku
    1 łyżka masła
    1 łyżka mąki pszennej
    2 żółtka
    1 łyżka soku z cytryny
    tymianek
    0,5 pęczka zielonej pietruszki
    pieprz, sól
Wystaw ocenę:

5 (157 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa czosnkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czosnek przepuścić przez praskę, dodać szczyptę soli, rozetrzeć. Zagotować w mleku przez 3 minuty, odstawić pod przykryciem na 30 minut. Przecedzić.

    Masło utrzeć z mąką na gładką masę i po trochu dodawać do wrzącego mleka, ubijając je trzepaczką. Zestawić z ognia, dodać żółtka roztrzepane z sokiem z cytryny, zagrzać, ale nie dopuścić do wrzenia. Zupę przyprawić solą, tymiankiem i pieprzem. Podawać z grzankami czosnkowymi, posypaną natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czosnek Mleko

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KH_04-2013

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować