ZUPA CZEKOLADOWA

0 (0 ocen)

Wyśmienicie smakuje, uwielbiają ją zarówno dorośli jak i dzieci.

Składniki:

  • • 2 tabliczki twardej, gorzkiej lub deserowej czekolady
    • 1 l mleka
    • 2 kopiaste łyżki rodzynek sułtańskich
    • Filiżanka suszonych moreli
    • 2 kopiaste łyżki cukru
    • 2 żółtka

Zupa czekoladowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Namoczone godzinę wcześniej suszone morele gotujemy w wodzie, w której się moczyły (powinny być miękkie, ale nierozgotowane). Rodzynki płuczemy w letniej wodzie, odsączamy na sicie.
  • 2. 2. Mleko zagotowujemy z pokruszoną czekoladą. Żółtka ucieramy z cukrem na kogel - mogel, łączymy z gorącą zestawioną z ognia zupą – cały czas ubijając, by żółtka dobrze się połączyły, a zupa była jednolita i gęsta.
  • 3. 3. Dodajemy do zupy pokrojone w paseczki morele, odsączone rodzynki. Gdy zupa jest przeznaczona wyłącznie dla osób dorosłych, można dodać kieliszek dobrego alkoholu, np. winiaku lub rumu. Zupę posypujemy tartą czekoladą.
  • 4. 4. Podajemy na gorąco z ugotowanym na sypko ryżem lub schłodzoną, z małymi biszkoptami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy