Zupa czekoladowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Namoczone godzinę wcześniej suszone morele gotujemy w wodzie, w której się moczyły (powinny być miękkie, ale nierozgotowane). Rodzynki płuczemy w letniej wodzie, odsączamy na sicie.
2.2. Mleko zagotowujemy z pokruszoną czekoladą. Żółtka ucieramy z cukrem na kogel - mogel, łączymy z gorącą zestawioną z ognia zupą – cały czas ubijając, by żółtka dobrze się połączyły, a zupa była jednolita i gęsta.
3.3. Dodajemy do zupy pokrojone w paseczki morele, odsączone rodzynki. Gdy zupa jest przeznaczona wyłącznie dla osób dorosłych, można dodać kieliszek dobrego alkoholu, np. winiaku lub rumu. Zupę posypujemy tartą czekoladą.
4.4. Podajemy na gorąco z ugotowanym na sypko ryżem lub schłodzoną, z małymi biszkoptami.
Komentarze