Zupa cytrynowa

0 (0 ocen)

  • 30 min

Prosta zupa o wyjątkowym smaku. Bałam się jej, lecz odważyłam się ją ugotowac i nie załuję - jest pyszna . Połączenie cytryny z ryżem- pycha

  • 30 min

Składniki:

  • 1 litr rosołu
    1 cytryna
    2 jajka
    80 g ryżu

Zupa cytrynowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. rosół delikatnie podgrzać by był ciepły
  • 2. Cytrynę porządnie umyć. Zetrzec z niej skórkę, oraz wycisnąć sok.
  • 3. Ryz porzdnie opłukać pod zimną wodą. Ugotować według instrukcji na opakowaniu. Dodać do rosołu
  • 4. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, cały czas miksując dodać żółtka, potem sok i skórkę z cytryny
  • 5. Masę jajeczną powoli wlewać do ciepłego rosołu z ryżem cały czas mieszając. Podgrzewać na małym ogniu ok. 10-15 min cały czas mieszając.
    Zupy nie doprowadzać do wrzenia b jajka się nie ścięły !!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy