Zupa curry z papryką i cukinią

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Pikantna, rozgrzewająca zupa curry z mleczkiem kokosowym, czosnkiem, papryką i cukinią. Idealna na szybki, jesienny obiad.

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 łyżka oleju kokosowego
    1 cebula
    kawałek imbiru wielkości kciuka
    3 ząbki czosnku
    1 średnia marchewka
    1 czerwona papryka
    1 średnia cukinii
    1-2 łyżeczki czerwonej pasty curry
    1l bulionu drobiowego
    papryczka chilii
    2 pomidory
    1/2 szklanki mleka kokosowego
    do podania natka pietruszki, biały lub czarny sezam, cząstki limonki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa curry z papryką i cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zupa curry z papryką i cukinią 1. W dużym garnku rozgrzać olej kokosowy. Zeszklić pokrojoną w mała kostkę cebulę. Dodać straty na małych oczkach imbir i czosnek. Wymieszać i chwile podsmażyć.
  • Zupa curry z papryką i cukinią 2. Marchew zetrzeć na dużych oczkach do cebulki.
  • Zupa curry z papryką i cukinią 3. Następnie dołożyć pokrojoną w kostkę paprykę i cukinię. Przemieszać i podsmażyć kilka minut. Dodać pastę curry rozrobioną w odrobinie ciepłej wody (łatwiej się rozprowadzi). Całość zalać bulionem drobiowym, dołożyć papryczkę chilli w całości i zgotować. Gotować pod uchyloną pokrywką do miękkości warzyw (około 7-9 min). Pod koniec gotowania dołożyć obrane ze skórki i drobno pokrojone pomidory, a po kolejnych 2-3 minutach mleczko kokosowe. Doprawić do smaku solą i czarnym pieprzem. Serwować z natką pietruszki, ćwiartką limonki i prażonym na suchej patelni sezamem.
  • Zupa curry z papryką i cukinią 4. Następnie dołożyć pokrojoną w kostkę paprykę i cukinię. Przemieszać i podsmażyć kilka minut. Dodać pastę curry rozrobioną w odrobinie ciepłej wody (łatwiej się rozprowadzi). Całość zalać bulionem drobiowym, dołożyć papryczkę chilli w całości i zgotować. Gotować pod uchyloną pokrywką do miękkości warzyw (około 7-9 min). Pod koniec gotowania dołożyć obrane ze skórki i drobno pokrojone pomidory, a po kolejnych 2-3 minutach mleczko kokosowe. Doprawić do smaku solą i czarnym pieprzem. Serwować z natką pietruszki, ćwiartką limonki i prażonym na suchej patelni sezamem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Azjatycka Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować