Zupa curry z kurczakiem

4.5 (191 ocen)

  • 60 min

to idealna, rozgrzewająca zupa na jesienne i zimowe chłodne dni, jest smaczna, prosta i tania w wykonaniu, a do tego dietetyczna i zdrowa

  • 60 min

Składniki:

  • 400 g piersi z kurczaka
    2-3 marchewki
    1 seler
    2 jabłka
    3 łyżeczki curry w proszku
    jogurt naturalny lub śmietana 12%
    sól, pieprz,
    liść laurowy
    goździki (całe lub w proszku)
    2 łyżki oliwy
    natka pietruszki do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (191 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa curry z kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso i warzywa kroimy (marchew w pólplasterki, jabłka w kostkę, selera w słupki), i podsmażamy w garnku na rozgrzanej oliwie. Po kilku minutach zalewamy całość wodą (ok 1 l), dodajemy wszystkie przyprawy i gotujemy na małym ogniu przez 40-50 min do miękkości warzyw (zwłaszcza marchewki bo ta gotuje się najdłużej). Kiedy warzywa są już miękkie dodajemy jogurt (śmietanę) i doprawiamy do smaku. (Ja lubię jak jest bardziej ostra i dodaję więcej curry, ale nie wszyscy gustują w takich zupach). Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki,
    Smacznego :)

Porady

pamiętajcie o zahartowaniu jogurtu przed wlaniem go do zupy, żeby się nie zważył

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na zimno Na zimno

Podobne przepisy

To może cię zainteresować