Zupa cukiniowo - szpinakowa z czerwoną soczewicą i suszonymi pomidorami

0 (0 ocen)

  • 40 min

Sezon na cukinię i szpinak trwa, dlatego warto przygotować tą zdrową i pożywną zupkę dla rodziny. Mojej posmakowała ona wyjątkowo a synek prosił o drugą porcję :) Zupa wyszła bardzo smaczna i aromatyczna a suszone pomidorki dodają jej wyjątkowości :)

  • 40 min

Składniki:

  • Składniki na 4 porcje:
    750 g młodej cukinii
    50 g liści szpinaku
    50 g czerwonej soczewicy
    1,25 litra rosołu
    6 suszonych pomidorów z oleju
    1 łyżka świeżych listków lubczyku
    1/3 szklanki śmietany
    sól
    pieprz czarny
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa cukiniowo - szpinakowa z czerwoną soczewicą i suszonymi pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Soczewicę gotujemy w osolonej wodzie (nie rozgotowujemy).
  • 2. Cukinię obieramy, oczyszczamy z nasion (jeśli są), kroimy w plastry.
  • 3. W garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy cukinię i dusimy pod przykryciem na małym ogniu około 15 minut od czasu do czasu mieszając.
  • 4. Po tym czasie cukinię rozcieramy blenderem, zalewamy rosołem i gotujemy pod przykryciem około 10 minut.
  • 5. Następnie dodajemy szpinak, gotujemy około 2 minuty i ponownie blendujemy (niekoniecznie dokładnie).
  • 6. Do zupy dodajemy soczewicę, śmietanę połączoną z odrobiną gorącej zupy, przyprawiamy i razem gotujemy jeszcze 5 minut.
  • 7. Suszone pomidory kroimy w paseczki i razem z lubczykiem wrzucamy do zupy w ostatniej minucie jej gotowania.

Porady

Gotową zupę podajemy z ugotowanym makaronem, np. nitki. Jeśli mamy bardzo dużo cukinię, czyli taką w której będą już pestki, to zważyłabym jej odpowiednią ilość po obraniu i wydrążeniu :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować