Zupa cukiniowa z czerwoną soczewicą i ziemniaczkami

0 (0 ocen)

  • 10 min

uwielbiam zupy, dlatego gdy tylko są młode ziemniaczki i cukinia robię z nich taką właśnie zupkę, która jest pożywna i bardzo smaczna:)

  • 10 min

Składniki:

  • Składniki na 4 porcje:
    1 cukinia (około 650 g)
    2 łyżki oliwy z oliwek
    ½ szklanki czerwonej soczewicy
    1/3 korzenia pietruszki
    4 średniej wielkości ziemniaki (ja użyłam młodych)
    1 litr rosołu
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    1 łyżka posiekanego koperku
    1/3 szklanki śmietany
    pieprz kolorowy świeżo mielony
    pieprz ziołowy
    ewentualnie przyprawa do dań Kucharek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa cukiniowa z czerwoną soczewicą i ziemniaczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Soczewicę gotujemy w osolonej wodzie. Cukinię obieramy, oczyszczamy z nasion, kroimy w plastry.
  • 2. W garnku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cukinię i dusimy pod przykryciem na małym ogniu około 15 minut od czasu do czasu mieszając.
  • 3. Po tym czasie cukinię rozcieramy blenderem.
  • 4. Ziemniaki kroimy w słupki, pietruszkę w kostkę, wrzucamy do roztartej cukinii, zalewamy rosołem i gotujemy pod przykryciem około 15 minut (aż ziemniaczki będą miękkie).
  • 5. Następnie dodajemy soczewicę, śmietanę połączoną z odrobiną gorącej zupy, pietruszkę, koperek, przyprawiamy i razem gotujemy jeszcze 5 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować