zupa cukiniowa

0 (0 ocen)

  • 25 min

Na obiedzie u siostry jedliśmy wspaniałą zupę. Lekki krem o niesamowitym smaku! Polecam wszystkim zabieganym smakoszom. Proste składniki a tak fantastyczny smak i niezwykła konsystencja. Spróbuj sam!

  • 25 min

Składniki:

  • Składniki:
    -2 cukinie (na 6 osób użyłam 2 duże cukinie)
    -4 ząbki czosnku
    -masło (na 6 osób 1/4 kostki)
    -sól, pieprz, ok. łyżeczki cukru, 2 szczypty gałki muszkatołowej
    -oliwa i 3 kromki chleba na grzanki

Zupa cukiniowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinie pokrój w kostki, uduś na maśle na patelni z dodatkiem 4 zmiażdżonych ząbków czosnku. Gdy cukinia zmięknie odstaw na chwilę do ostudzenia. Następnie zmiksuj, dodaj ok. łyżeczkę cukru, 2 szczypty gałki muszkatułowej oraz sól i pieprz do smaku. Zupa jest gęsta i lekka. Jeśli za gęsta wystarczy dodać odrobinę przegotowanej wody. Kromki chleba pokrój w kosteczki i podsmaż na oliwie.

Porady

Proszę nie przerażać się ilością czosnku, smak zupy jest bardzo delikatny.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy