Zupa ciecierzycowa z wędzonym boczkiem

4.48 (142 ocen)

  • 60 min

Propozycja na aromatyczną, smaczną i pożywną zupę z ciecierzycy z dodatkiem wędzonego boczku czyli grochówkę w wydaniu włoskim. Samku całości dodają wyraziste zioła tj. majeranek, czosnek niedźwiedzi czy rozmaryn. Zupa jest pełna białka, potasu, kwasu foliowego i błonnika :)

  • 60 min

Składniki:

  • - 1 szklanka ciecierzycy
    - 150 g wędzonego boczku
    - 1 cebula biała
    - 2 marchewki
    - 1 pietruszka
    - 1/3 pora
    - kawałek selera
    - 1 ząbek czosnku
    - 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    - 4 łyżki śmietany
    - słodki sos sojowy

    PRZYPRAWY:
    - majeranek
    - listek laurowy
    - 2 ziarenka ziela angielskiego
    - czosnek niedźwiedzi
    - rozmaryn
    - świeżo mielony pieprz
    - sól do smaku
Wystaw ocenę:

4.48 (142 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa ciecierzycowa z wędzonym boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1 1. Ciecierzycę zalewamy 3 szklankami wody i moczymy ją przez noc (około 12 godzin). Cebulkę i boczek kroimy w kostkę i przesmażamy razem do lekkiego zarumienienia. Na koniec smażenia dodajemy 1 przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.
  • 2 2. Ciecierzycę gotujemy w wodzie z namacznia, dolewamy 4 dodatkowe szklanki wody oraz dodajemy ziele angielskiege i listek laurowy. Po 25 minutach dodajemy do niej pokrojone w małe słupki marchewki, pietruszkę i seler, krążki pora oraz przyprawy: majeranek, czosnek niedźwiedzi, rozmaryn i posiekaną natkę pietruszki. Wszystko gotujemy do uzyskania miękkości przez warzywa i cieciorkę.
  • 3. Na koniec całość doprawiamy słodkim sosem sojowym, solą oraz świeżo zmielonym pieprzem, zabielamy śmietaną, ponownie zagotowujemy i gotowe! Zupę podajemy ze świeżą zieleninią. Życzę smaczego! :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować