Zupa chrzanowo-czosnkowa

  • wyświetlono: 634 |
  • dodany do książki kucharskiej: 12 |
  • polecenia: 0

Bardzo aromatyczna zupa

Katarzyna Janeczko

Składniki

6 jajek
600g białej kiełbasy
szczypta majeranku
200ml śmietany 16%
6 ząbków czosnku
6 łyżeczek ostrego chrzanu ze słoiczka (może być świeży, otarty chrzan)
sok z połowy cytryny
ziele angielskie
liść laurowy
sól
pieprz świeżo mielony
rzeżucha do dekoracji

Sposób przygotowania przepisu:

Zupa chrzanowo-czosnkowa

  • 1. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać, pokroić na ćwiartki. Do gotującej się wody (ok 2,5l) wrzucić listek laurowy, ziele, pokrojoną w plastry kiełbasę. Chwilę gotować, dodać wyciśnięty czosnek, chrzan, majeranek, sól, pieprz. Gdy kiełbasa troszkę sie pogotuję do zupy wcisnąć sok z cytryny. Gotową zupę zaprawić smietaną, doprawić jeszcze solą i pieprzem. Przed podaniem do zupy dodać jajka i posypać rzeżuchą.

Porady

1/ Czasami podaję ją z odrobiną twarogu półtłustego.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

sezonowe_przysmakiszkola_babcimama_mnie_nauczylaczosnekWielkanoczupa chrzanowa

Komentarze

Podobne przepisy

Zupa czosnkowa

Dodane przez: fuzja

Zupa czosnkowa

Czosnkowa zupa ma specyficzny smak...

Aromatyczna zupa czosnkowa

Dodane przez: PolskaGotuje

Zupa czosnkowa

Bardzo aromatyczna zupa

zupa chrzanowa

Dodane przez: justaf

Zupa chrzanowa

Od wielu lat tę zupę gotuję na...

Zupa chrzanowa według przepisu Roberta Muzyczki.

Dodane przez: PolskaGotuje

Zupa chrzanowa

Jaja z majonezem i mazurek – tych...

zupa chrzanowa

Dodane przez: Kuchnia Ilony

Zupa chrzanowa

Idealna alternatywa wielkanocnego...

Zupa chrzanowa

Dodane przez: Kameleon

Zupa chrzanowa

Pierwszy raz podano mi ją w Zakopanem...