Zupa chrzanowa z szynką i jajkiem

4.5 (153 ocen)

  • 60 min

Pyszna zupa dla miłośników wyrazistych smaków,z podsmażaną szynką,jajkiem i chrzanową nutą.

  • 60 min

Składniki:

  • 2 litry bulionu drobiowego
    2 łyżki chrzanu
    200 g surowej szynki
    6 ziemniaków
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    4 jajka na twardo
    150 ml śmietanki 30%
    2 łyżki posiekanego szczypiorku
    1 łyżeczka majeranku
    1 łyżka masła
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (153 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa chrzanowa z szynką i jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bulion przelać do garnka i zagotować.
    Na patelni rozgrzać masło,wrzucić obrane,pokrojone w kostkę ziemniaki i pokrojony w plastry czosnek,smażyć przez chwilę,aż czosnek się ze złoci ,przełożyć do garnka z bulionem.
    Na tą samą patelnię wrzucić pokrojoną szynkę i obraną, pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażyć do zarumienienia,przełożyć do garnka z bulionem,dodać majeranek i gotować pod przykryciem około 30 minut,aż ziemniaki będą miękkie.
  • 2. Pod koniec gotowania dodać chrzan oraz śmietankę,wymieszać i ponownie zagotować,doprawić do smaku solą i pieprzem.
    Na talerzu położyć dwie połówki jajka,nalać zupę,posypać szczypiorkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować