Zupa chrzanowa z białą kiełbasą i jajkiem sadzonym

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszna zdrowa zupa chrzanowa. Chrzan w zupie traci swą palącą ostrość, staje się delikatny. Dzięki jego dodatkowi otrzymujemy pyszną zupę jak u babci.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 korzenie chrzanu
    3 białe kiełbaski
    4 ziemniaki
    biała część pora
    mała marchewka
    kilka ziarenek ziela angielskiego
    kilka liści laurowych, najlepiej świeżych
    200 ml kwaśnej wiejskiej śmietany
    sól
    pieprz
    majeranek

    kilka jaj od szczęśliwych kur
    olej

Zupa chrzanowa z białą kiełbasą i jajkiem sadzonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa kroimy w kostkę, zalewamy wodą, solimy, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie.
    Gdy warzywa są miękkie dodajemy starty chrzan. Dodajemy kiełbasę i gotujemy jeszcze 15-20 minut, aż kiełbasa się ugotuje.
    Kiełbasę wyławiamy, obieramy z jelita.
    Zupę miksujemy blenderem, wkładamy do niej kiełbasę. Zupę zaprawiamy śmietaną, doprowadzamy do zagotowania. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz majerankiem.

    Na rozgrzanym oleju smażymy jajka.

    Zupę podajemy z kawałkiem białej kiełbasy oraz jajkiem sadzonym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy