Zupa chrzanowa

0 (0 ocen)

  • 40 min

Jest to ulubiona zupa mojej córki której przyrządzania nauczyła ją babcia. Teraz chętnie ją gotuje dla swoich współlokatorek które wprost za nią przepadają

  • 40 min

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
    duża marchewka
    mała pietruszka
    kostka rosołowa
    słoiczek chrzanu tartego
    kwaśna śmietana 18%
    ziele angielskie
    liść laurowy
    zioła prowansalskie
    pieprz
    sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa chrzanowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa kroimy w kostkę. Zalewamy wodą i stawiamy na ogniu.Dodajemy kostki rosołowe( ich ilość jest uzależniona od ilości wlanej wody, patrz przepis na opakowaniu), ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, zioła prowansalskie.
  • 2. Gdy zupa zacznie się gotować dodajemy chrzan do smaku - ja lubię ostrą zupę wiec dodaje około pół słoiczka chrzanu. Gotujemy. Gdy ziemniaki będą prawie miękkie do zupy dolewamy doprawioną odrobiną soli śmietanę. Chwilę gotujemy do momentu aż ziemniaki będą miękkie. Doprawiamy solą.

Porady

Najlepiej używać chrzanu w słoiczkach, chrzan z korzenia może nadać zupie gorzkawy posmak.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować