Zupa chrzanowa

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Jaja z majonezem i mazurek – tych wielkanocnych dań nie trzeba przedstawiać. Inaczej jest w przypadku zupy chrzanowej. Ten aromatyczny przysmak jada się tylko w wybranych regionach. Czas to zmienić.

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • - kości wędzone od schabu: 0.5 kilograma
    - marchew średnia: 1 sztuka
    - seler średni: 0.5 sztuki
    - woda: 2.5 litra
    - liść laurowy: 3 sztuki
    - ziele angielskie: 5 sztuk
    - słoik chrzanu: 1 opakowanie
    - śmietana kwaśna 18%: 300 mililitrów
    - mąka: 1 łyżka
    - sól, pieprz do smaku: 2 szczypty
    - czosnek: 3 ząbki
    - biała kiełbasa surowa: 0.5 kilograma
    - jajka ugotowane na twardo: 3 sztuki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa chrzanowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zupa chrzanowa według przepisu Roberta Muzyczki 1. Do garnka z wodą włożyć kości, obrane i pokrojone w cząstki warzywa, liście laurowe i ziele angielskie. Posolić i gotować, aż mięso przy kości będzie miękkie. Kości wyciągnąć. Do wywaru dodać chrzan i śmietanę połączoną z mąką. Białą kiełbasę podsmażyć na patelni na złoty kolor, przykryć pokrywką i poddusić 10 minut. Następnie pokroić w cząstki i dodać do zupy. Doprawić do smaku pieprzem, cukrem i majerankiem. Pod koniec gotowania zupy dodać wyciśnięty przez praskę czosnek. Zupę podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować