Zupa/chłodnik chrzanowy

0 (0 ocen)

  • 40 min

Orzeźwiająca zupa/chłodnik na upalne dni. Idealnie smakuje z jajkiem na twardo.

  • 40 min

Składniki:

  • - ziemniaki - 3 szt

    - seler - 1 szt

    - pietruszka - 1 szt

    - marchewka - 1 szt

    - koperek - 1 pęczek

    - jogurt naturalny typu greckiego - 200 g

    - ostry chrzan tarty - 5 łyżek

    - sól, pieprz

    - przyprawa rosołowa - 2 łyżeczki

Zupa/chłodnik chrzanowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1i9oomq 1. Warzywa obieramy, myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Pokrojone warzywa zalewamy 2,5 l wody, dodajemy posiekany koperek oraz przyprawę rosołową
  • image-26c7813 2. Wywar gotujemy w miękkości warzyw ( u mnie było to ok. 25 minut). W miseczce mieszamy chrzan z jogurtem naturalnym. Wywar z warzywami blendujemy na jednolity krem dodając po łyżce chrzanu z jogurtem. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem według uznania. Zupę można podawać zarówno na ciepło jak i na zimno z ugotowanym jajkiem na twardo. Smacznego:)

Porady

zamiast jogurtu naturalnego można użyć śmietany

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy