Bardzo aromatyczna, aksamitna i rozgrzewająca zupa cebulowa świetna na chłodne dni. Idealnie komponuje się z ziołowymi grzankami i rewelacyjnie smakuje.
Zupa cebulowo - serowa z ziołowymi grzankami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę obrać, przekroić na pół a następnie pokroić w piórka
a czosnek drobno posiekać. Cebulę z czosnkiem smażyć na maśle do momentu aż się lekko zrumieni. Przełożyć do garnka, zalać bulionem i zmiksować blenderem. Gotować na małym ogniu przez kilka minut, po czym cały czas mieszając dodać pokrojone serki topione. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz tymiankiem.
2.Chleb tostowy w kostkę, skropić olejem i oprószyć ziołami prowansalskimi. Zrumienić na rozgrzanej suchej patelni.
Komentarze