Zupa cebulowo- serowa

4.5 (146 ocen)

  • 60 min

Jest to moja propozycja zupy, która w sam raz nadaje się na chłodne dni, ponieważ jest syta i rozgrzewająca. Przy tym wybornie smakuje.

  • 60 min

Składniki:

  • ok. 2 litry rosołu,
    5 cebul,
    serek topiony
    sól i świeżo mielony pieprz
    1 łyżka octu balsamicznego np. Jamar
    3 łyżki mąki
    oliwa i masło
    suszony tymianek
    bagietka
    natka pietruszki
    starty ser żółty
Wystaw ocenę:

4.5 (146 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa cebulowo- serowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę pokroiłam w cienkie piórka, i podsmażyłam ją na łyżce oleju z dodatkiem 5 łyżek masła. Cebulę posoliłam i doprowadziłam do zeszklenia pod przykryciem. Gdy cebula była zeszklona, dodałam ocet balsamiczny, cebulę karmelizowałam w nim, następnie pospałam mąką, którą należy również karmelizować. Do podsmażanej cebuli dodałam kostkę serka topionego i wszystko razem jeszcze krótko podsmażyłam, następnie cebulę wraz z serem zmiksowałam i dodałam do rosołu, następnie wszystko razem gotowałam jeszcze chwilę. Pod koniec gotowania zupę doprawiłam tymiankiem.
    Zupę podałam z kromkami bagietki, które posypałam startym serem żółtym i pociętą natką pietruszki, a następnie podsmażyłam na patelni.

Porady

Zupę można podać również z groszkiem ptysiowym np. m-ki Brześć, który jest chrupiący i pozbawiony konserwantów.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować