Zupa cebulowa zapiekana

0 (0 ocen)

  • 4 godz. 30 min

Bardzo smaczna, rozgrzewająca i wbrew pozorom także sycąca. Aksamitna, delikatna, mocno aromatyczna propozycja na chłodniejsze dni.

  • 4 godz. 30 min

Składniki:

  • 1 l wody
    0,5 l wina białego wytrawnego
    1 kg cebuli
    1 marchew
    1 pietruszka
    1/4 selera
    1 pora biała część
    1 żółtko
    2 liście laurowe
    3 ziela angielskie
    1 kostka rosołowa warzywna
    4 bagietki czosnkowe
    2 ząbki czosnku
    100 gram serka topionego kremowy Hochland o smaku Emmentaler (w bloczku)
    50 gram sera emmentaler
    2 łyżka masła
    1 łyżka mąki pszennej
    1 łyżka tymianeku
    2 łyżki scherry
    pieprz
    sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa cebulowa zapiekana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy wywar. Włoszczyznę gotujemy do miękkości, z kostką rosołową, liściem laurowym i zielem angielskim.
    W rondlu rozgrzewamy masło i smażymy na nim cebulę na złoto rumiany kolor wraz z czosnkiem przeciśniętym przez praskę przez około 20 minut.
    Następnie dodajemy mąkę i scherry, tak by oblepiły cebulę, prażymy około 5 minut.
    Całość zalewamy winem gotujemy ok. 15 minut na dużym ogniu.
    Dodajemy przecedzony bulion warzywny oraz ser topiony, miksujemy na krem.
    W tosterze przygotowujemy grzanki z czosnkowych bagietek ciętych ukosem. Ważne by były przypieczone.
    Zupę porcjujemy, na wierzch każdej porcji układamy 3-4 grzanki.
    Następnie posypujemy je startym emmentalerem, posypujemy tymiankiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 5 minut
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować