Zupa cebulowa zapiekana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowujemy wywar. Włoszczyznę gotujemy do miękkości, z kostką rosołową, liściem laurowym i zielem angielskim.
W rondlu rozgrzewamy masło i smażymy na nim cebulę na złoto rumiany kolor wraz z czosnkiem przeciśniętym przez praskę przez około 20 minut.
Następnie dodajemy mąkę i scherry, tak by oblepiły cebulę, prażymy około 5 minut.
Całość zalewamy winem gotujemy ok. 15 minut na dużym ogniu.
Dodajemy przecedzony bulion warzywny oraz ser topiony, miksujemy na krem.
W tosterze przygotowujemy grzanki z czosnkowych bagietek ciętych ukosem. Ważne by były przypieczone.
Zupę porcjujemy, na wierzch każdej porcji układamy 3-4 grzanki.
Następnie posypujemy je startym emmentalerem, posypujemy tymiankiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 5 minut
Komentarze