Jesienią bardzo chętnie jemy zupy - zwłaszcza te, które sycą i rozgrzewają. A co powiecie na klasyk kuchni francuskiej - zupę cebulową? Najlepiej taką zapieczoną pod plastrem sera... Mniam!
1 godz. 15 min
Dla 3 osób
Łatwy
Składniki:
0,5 kg cebuli
40 g masła
250 ml białego wytrawnego wina
750 ml bulionu
łyżeczka cukru
3 łyżki śmietany 18%
tymianek
sól
pieprz
2 listki laurowe
3 plastry sera żółtego
Zupa cebulowa zapieczona z żółtym serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebule kroimy w piórka i smażymy na maśle - smażymy na wolnym ogniu, z dodatkiem łyżeczki cukru, przez ok. 30 minut, aż cebula nabierze brązowego koloru.
3.Dodajemy bulion. Gotujemy kolejne 15 minut. Zupa powinna być dość gęsta. Zupę możemy zblendować.
Śmietanę łączymy z niewielką ilością zupy, łączymy z całą zupą, doprowadzamy do zagotowania.
4.Zupę przelewamy do kokilek do zapiekania. Opcjonalnie, każdą porcję zupy przykrywamy plastrem sera żółtego. Zupę podpiekamy w piekarniku w 180 st. C przez ok. 5 minut.
Komentarze