Zupa cebulowa zapieczona z żółtym serem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 15 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Jesienią bardzo chętnie jemy zupy - zwłaszcza te, które sycą i rozgrzewają. A co powiecie na klasyk kuchni francuskiej - zupę cebulową? Najlepiej taką zapieczoną pod plastrem sera... Mniam!

  • 1 godz. 15 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 0,5 kg cebuli
    40 g masła
    250 ml białego wytrawnego wina
    750 ml bulionu
    łyżeczka cukru
    3 łyżki śmietany 18%
    tymianek
    sól
    pieprz
    2 listki laurowe
    3 plastry sera żółtego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa cebulowa

Zupa cebulowa zapieczona z żółtym serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Cebule kroimy w piórka i smażymy 1. Cebule kroimy w piórka i smażymy na maśle - smażymy na wolnym ogniu, z dodatkiem łyżeczki cukru, przez ok. 30 minut, aż cebula nabierze brązowego koloru.
  • Do cebuli dodajemy przyprawy 2. Do cebuli dodajemy przyprawy (listek laurowy, sól, pieprz, tymianek), wlewamy wino. Gotujemy 10-15 minut.
  • Dodajemy bulion i gotujemy zupę 3. Dodajemy bulion. Gotujemy kolejne 15 minut. Zupa powinna być dość gęsta. Zupę możemy zblendować.
    Śmietanę łączymy z niewielką ilością zupy, łączymy z całą zupą, doprowadzamy do zagotowania.
  • Zupę zapiekamy pod plastrem sera żółtego 4. Zupę przelewamy do kokilek do zapiekania. Opcjonalnie, każdą porcję zupy przykrywamy plastrem sera żółtego. Zupę podpiekamy w piekarniku w 180 st. C przez ok. 5 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Europejska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować