Oryginalna wersja zupy cebulowej – kremowa, z aromatem przypraw korzennych. Zupa jest treściwa m. in. dzięki soczewicy, z orzeźwiającą nutą melisy, a smak potrawy przełamuje kwaskowość soczystych wiśni.
45 min
Dla 8 osób
Średni
Składniki:
500 g białej cebuli
450 g obranych ziemniaków
150 g drylowanych wiśni (świeże lub z kompotu)
1 łyżka posiekanej melisy
150 g suszonej czerwonej soczewicy – połówki
7 szklanek bulionu warzywnego
200 ml śmietanki kremowej pasteryzowanej 30%
1 łyżka masła
3 łyżeczki oliwy lub oleju
1 łyżka jasnego sosu sojowego
4 kulki ziela angielskiego
1 łyżeczka mielonych owoców kolendry
po ½ łyżeczki mielonych przypraw – gałki muszkatołowej, nasion kozieradki, cynamonu
1 łyżeczka cukru trzcinowego nierafinowanego
sól do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
Zupa cebulowa z soczewicą i wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W garnku rozpuścić masło, wlać oliwę/olej, dodać obraną i pokrojoną w ćwierćplastry cebulę, dołożyć przyprawy – ziele angielski, owoce kolendry, gałkę muszkatołową, nasiona kozieradki, cynamon. Składniki smażyć 5 – 7 min, mieszając. Następnie dodać wiśnie i sos sojowy i dusić kolejne 5 – 7 min, mieszając. Wsypać cukier i podgrzewać jeszcze 2 – 3 min, mieszając.
2.Do zawartości garnka dołożyć pokrojone na małe kawałki ziemniaki oraz wsypać soczewicę. Całość zalać bulionem, doprowadzić do wrzenia i gotować ok. 15 min (do miękkości składników).
3.Na końcu wlać śmietankę, dodać melisę – wymieszać i jeszcze chwilę podgrzewać. Zupę doprawić do smaku solą i pieprzem.
Komentarze