Zupa cebulowa z soczewicą

5 (4 ocen)

  • 1 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Zupa cebulowa to dobry sposób na wszelkiego rodzaju infekcje. Jest smaczna, zdrowa i sycąca. Trzeba poświęcić jej trochę czasu, bo jej sekret tkwi w odpowiednio skarmelizowanej cebuli, która dodaje całemu wywarowi ładnego koloru i wyśmienitego smaku.

  • 1 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 5 dużych cebul
    1 szklanka zielonej soczewicy
    4 ząbki czosnku
    1 marchewka
    2-3 ziemniaki
    1 mała pietruszka
    1,5 litra bulionu
    1 łyżka mąki
    Sól, pieprz
    Masło
    Szczypiorek
Wystaw ocenę:

5 (4 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa cebulowa

Zupa cebulowa z soczewicą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę kroimy w pióra i podsmażamy na maśle. Mieszamy od czasu do czasu, żeby się nie przypaliło. Pod koniec smażenia dodajemy posiekany czosnek i po chwili dodajemy mąkę, która zagęści całość.
    Stopniowo dolewamy bulion, dokładnie mieszając, dodajemy pokrojone w kostkę marchewkę, pietruszkę i ziemniaki. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem. Następnie dodajemy soczewicę, zupę gotujemy aż soczewica zmięknie.
    Zupę cebulową podajemy z posypaną posiekanym szczypiorkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Soczewica

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Drugie śniadanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować