Zupa cebulowa z grzankami

4.5 (168 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Ulubiona zupa mojej drugiej połówki:)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - cebula: 1 kilogram
    - ziemniaki: 5 sztuk
    - wegeta: 1 łyżka
    - kostka rosołowa: 3 sztuki
    - mąka: 3 łyżki
    - śmietana do zup: 5 łyżek
    - pieprz, sól: 2 szczypty
    - chleb: 0.5 sztuki
    - Czosnek granulowany: 2 łyżeczki
    - olej: 4 łyżki
Wystaw ocenę:

4.5 (168 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa cebulowa z grzankami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę obierać, pokroić w talarki. Na patelni rozgrzać trochę oleju, włożyć cebulę i zrumienić. Zrumienioną cebulę podlać wodą (2l) i dodać wegetę. Gotować tak długo, aż cała woda się wygotuje (ok. 20-30 minut). Cebulę zmiksować blenderem na gładką masę.
  • 2. W garnku zagotować wodę, dodać kostki rosołowe. W gorącym wywarze ugotować ziemniaki pokrojone w drobniutką kostkę. Dodać zmiksowaną cebulę. Zagotować. Mąkę wymieszać ze śmietaną na jednolitą masę i dodać do gorącej zupy.
  • 3. Chleb pokroić w drobną kostkę i włożyć na polaną olejem blachę. Piec ok.20 minut. Przed końcem pieczenia grzanki obsypać granulowanym czosnkiem.
  • 4. Zupę przełożyć do talerzy i posypać gorącymi grzankami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować