Zupa cebulowa z czosnkiem niedźwiedzim podana z ciecierzycą, grzankami i siemieniem

0 (0 ocen)

Banalnie prosta zupa z kilku składników, która powstała zupełnie przypadkiem, gdy znalazłam w zarażarce zapas czosnku niedźwiedziego i zasatanawiałam się do czego go wykorzystać, tak żeby moja rodzinka zjadła bez marudzenia ;) i tak zupkę zjedli ze smakiem,gdyż całość okazała się pyszna i pożywna :)

Składniki:

  • Składniki na około 4 porcje:
    2 duże cebule
    60 g czosnku niedźwiedziego (u mnie mrożony)
    130 g serka topionego gouda
    około 1 litr gorącego bulionu
    olej rzepakowy
    pieprz
    sól
    puszka ciecierzycy (240 g po osączeniu)
    grzanki
    siemię lniane
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa cebulowa z czosnkiem niedźwiedzim podana z ciecierzycą, grzankami i siemieniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę kroimy w kostkę (odrzucamy twardą część która jest od spodu). W garnku rozgrzewamy olej (ma być go tyle by cebulka się nie przypaliła), wrzucamy cebulę i smażymy (od czasu do czasu mieszając) na wolnym ogniu minimum 15 minut.
  • 2. Następnie do cebulki wrzucamy czosnek niedźwiedzi, chwilkę przesmażamy, dodajemy serek topiony i ponownie chwilkę smażymy aż się rozpuści.
  • 3. Następnie wszystko dokładnie blendujemy, wlewamy bulion, przyprawiamy i gotujemy na wolnym ogniu około 10 minut.
  • 4. Gotową zupę rozlewamy na talerze, na każdą porcję nakładamy ciecierzycę, grzanki i posypujemy siemieniem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować