Zupa cebulowa z curry na chlebie razowym

0 (0 ocen)

  • 60 min

Prosta i " niepozorna " z wyglądu zupa zaskakująca swym orginalnym smakiem i aromatem. Niezwykle rozgrzewajaca - w sam raz na jesienne chłodne dni.

  • 60 min

Składniki:

  • 6 cebul średniej wielkości
    1 i 1/2 litra bulionu warzywnego z marchewką
    trzy kromki chleba razowego żytniego
    dwie szczypty czosnku granulowanego
    łyżeczka miodu
    dwie szczypty imbiru
    poł łyżeczki curry
    niecała szklanka śmietany 18%
    sol i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Pieczywo

Zupa cebulowa z curry na chlebie razowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozgniatamy widelcem marchewkę w bulionie i podgrzewamy
  • 2. Chleb fazowy kroimy w kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu. Doprawiamy czosnkiem mieszany i zdejmujemy z ognia.
  • 3. Cebulę kroimy w plastry i dusimy na małej ilości tłuszczu. Kiedy zaczyna się " złocić" i jest miękka dodajemy łyżeczkę miodu ,imbir i curry. Całość jeszcze chwilę dusimy.
  • 4. Cebulę z przyprawami oraz chleb z czosnkiem dodajemy do bulionu i gotujemy na małym ogniu około pół godziny aż chleb całkowicie rozpuści się w zupie.
  • 5. Dodajemy śmietanę uważając aby się nie " zważyła".
  • 6. Doprawiamy wg uznania solą i pieprzem.

Porady

1. Jeśli chleb całkowicie się nie rozgotował możemy go odrobinę rozmiksować . 2. Można podawać z pieczywem lub np kotletami z mięsa mielonego.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować