Zupa cebulowa z bagietką i gorgonzolą - najlepsza!

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min
  • Dla 6 osób

Prezentuję jedno z najlepszych połączeń smakowych jakie udało mi się uzyskać w mojej kulinarnej karierze:). Dodatkowo to najlepsza zupa cebulowa spośród tych które przygotowywałam.

  • 1 godz. 40 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • Zupa:
    1 kg cebuli (waga po obraniu)
    2 marchewki
    3 średnie ziemniaki
    około 1/2-1 łyżeczka gałki muszkatołowej
    2 łyżki vegety
    2 łyżki śmietany
    sól, pieprz
    3 łyżki masła

    Dodatki:
    bagietka
    ser żółty w plastrach
    ser gorgonzola
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa cebulowa z bagietką i gorgonzolą - najlepsza! - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę kroimy w dużą kostkę. Podsmażamy na rozgrzanym maśle, posypujemy vegetą. Smażymy aż się zeszkli. Wtedy zalewamy 2 litrami wody, dosypujemy przyprawy, dodajemy pokrojoną marchew i ziemniaki. Gotujemy przez około 1 godzinę.
  • 2. Kiedy zupa przestygnie blendujemy ją na gładki krem. Dosypujemy gałkę muszkatołową (zaczynamy od 1/2 łyżeczki, próbujemy i wtedy ewentualnie dosypujemy więcej), doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  • 3. Bagietki kroimy na kawałki, na każdym kawałku układamy 1/2 plasterka sera. Zapiekamy w temperaturze 180 stopni aż ser się rozpuści. układamy je w zupie, posypujemy gorgonzolą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Gorgonzola

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować