Zupa cebulowa na prawie francuski sposób

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Pomysł na zupę znalazłam w książce Kuchnia Polska wydanie z 1984 roku... Poczyniłam w nim tylko nieznaczne modyfikacje i efekt wyszedł naprawdę pyszny. Do tego zupę w przygotowuje się dosłownie w 30 minut, więc nim się zastanawicie jaką pizzę zamówić,nim ją dowiozą Wy już delektujecie się gorącą zupą :). Serdecznie zapraszam!:)

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g cebuli
    750 ml bulionu warzywnego
    40 g masła
    250 ml wina półslodkiego
    1/4 łyżeczki kurkumy
    Sól
    2 łyżki szczypiorku
    2 łyżki startego oscypka
    Chleb tygrysi na grzanki
    Oliwa z oliwek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa cebulowa na prawie francuski sposób - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę drobno posiekać. W rondlu roztopić masło. Dodać cebulę. Zeszklić. Następnie doprawić solą i kurkuma,wymieszać. Wlać wrzący bulion i gotować 10 minut.
    W międzyczasie przygotować grzanki. Kromki chleba przekroić wzdłuż na pół,skropić oliwą i ułożyć na rozgrzanej suchej patelni. Opiekać chleb z obu stron.
  • 2. Z ognia zdjąć zupę, dodać wino i wymieszać. Rozlać do miseczek, posypać tartym serem i posiekanym szczypiorkiem. Podawać od razu z grzankami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Białe wino Cebula

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować