Zupa cebulowa na piwie pod francuskim ciastkiem

4.89 (9 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 50 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Bardzo smaczna, ciekawa w smaku zupa cebulowa z dodatkiem piwa, zapiekana w kokilkach z żółtym serem pod francuskim ciastkiem. Doskonała na rodzinny obiad czy wczesną kolację :)

  • 50 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kilogram cebuli
    2 łyżki masła
    2 łyżki oliwy
    1 szklanka piwa
    4 szklanki bulionu warzywnego
    ok . 150 g żółtego sera - u mnie gołda wędzona
    2 ząbki czosnku
    2 szczypty czubrycy zielonej
    2 szczypty przyprawy Harissa
    sól i pieprz do smaku
    1 opakowanie ciasta francuskiego - 275 g
    6 kokilek
Wystaw ocenę:

4.89 (9 ocen)

Zobacz również:

Zupa cebulowa

Zupa cebulowa na piwie pod francuskim ciastkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zupa cebulowa na piwie pod francuskim ciastkiem 1. Cebulę obieram , kroję w pół plasterki , lekko solę , smażę na maśle z dodatkiem oleju na złoto - ok . 10 minut . Dodaję piwo , gotuję mieszając ok . 5 minut , dodaję bulion , przeciśnięty przez praskę czosnek , doprawiam harissą , czubrycą , solą , pieprzem , gotuję ok . 10 minut .
    Zupę nalewam do kokilek , posypuję częścią startego sera , nakrywam wyciętymi - kokilkami ciastkami z ciasta francuskiego , posypuję pozostałym startym serem . Zupę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 190 stopni zapiekam ok . 15 minut , podaję od razu :)

Porady

Ja użyłam kokilek żaroodpornych o pojemności ok . 300 ml . Zupę możemy podać bez zapiekania z ciastem francuskim tylko z grzankami natartymi ząbkiem czosnku, posypanymi żółtym serem :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować