Zupa cebulowa

0 (0 ocen)

Zupa cebulowa nie jest daniem na każde podniebienie;) Ma bardzo wyrazisty smak, szczególnie dzień po ugotowaniu, gdy składniki się zmieszają. Jeśli ktoś jej jeszcze nie jadł, niech się nie obawia się ,,wyraźnego cebulowego" smaku. Usmażona cebula daje zupie słodycz, to wino decyduje o jej wytrawnym

Składniki:

  • 7 dużych cebul (ok. 80 dkg)
    1 łyżka klarowanego masła
    1 litr bulionu warzywnego
    150 ml białego wytrawnego wina
    1 łyżka mąki pszennej
    3 liście laurowe
    4 ziarenka ziela angielskiego
    kilka gałązek świeżego tymianku
    1 łyżeczka brązowego cukru
    1/2 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
    sól i pieprz do smaku
    10 dkg żółtego sera (cheddar)
    bagietka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa cebulowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę pokrojoną w cienkie piórka, podsmażyć na maśle do lekkiego zrumienienia ok. 20 minut.
    Podsmażoną cebulę posypać mąką i jeszcze chwilę przesmażyć.
    Następnie dodać bulion, wino, cukier, liście laurowe i ziele angielskie.
    Zupę gotować na wolnym ogniu ok. 20 minut.
    Po zakończeniu gotowania doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Należy uważać z ilością soli, ponieważ dodatek wina nieco ,,myli smak" i można przesolić zupę
    Bagietkę pokroić na kromki, opiec w piekarniku lub na patelni.
    Ugotowaną zupę nalać do żaroodpornej miseczki, dodać listki tymianku. Na wierzch położyć 1-2 kromki bagietki, posypać obficie utartym cheddarem.
    Miseczkę wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni, zapiekać ok. 5 min., aż ser się roztopi i lekko zrumieni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować