Zupa cebulowa

5 (152 ocen)

Pyszna i zdrowa zupa, którą szybko się przygotowuje.

Składniki:

  • 4 duże cebule
    3 ząbki czosnku
    oliwa z oliwek
    2 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki koncentratu pomidorowego
    0,75l bulionu
    ziele angielskie
    2 liście laurowe
    sól, pieprz

    Grzanki:
    2-3 kromki chleba
    ząbek czosnku
    łyżka oliwy z oliwek
Wystaw ocenę:

5 (152 ocen)

Zobacz również:

Zupy Grzanki

Zupa cebulowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebule pokroić w kostkę i usmażyć na niewielkiej ilości oliwy z wyciśniętym czosnkiem. Gdy się ładnie zarumieni posypać mąką i zamieszać. Zalać bulionem, wsypać kilka ziarenek ziela angielskiego i 2 liście laurowe. Gotować ok 20 min. Pod koniec gotowania dodać koncentrat pomidorowy, przyprawić do smaku.
  • 2. Grzanki:
    Chleb pokroić w kostkę. Na patelni podgrzać oliwę ze zgniecionym ząbkiem czosnku i usmażyć grzanki.

Porady

Zupę cebulową podaję również z tostem ze stopionym żółtym serem. Czasem dodaję też do niej kiełbasę pokrojoną w kostkę i majeranek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować