Zupa cebulowa

4.5 (143 ocen)

Na rozgrzewkę idealna. W sam raz na jesienną i zimową porę. Ma przyjemny słodkawy posmak, który nie ma wiele wspólnego ze smakiem surowej cebuli.

Składniki:

  • Składniki
    • Około0,5 kg cebuli,
    • Około 0,5 litra bulionu,
    • Około0,5 szklanki białego wina,
    • 2-3 liście laurowe,
    • 1 łyżeczka tymianku,
    • 2-3 ząbki czosnku,
    • 2 łyżki masła,
    • Sól,
    • Świeżo mielony czarny pieprz ,
    • Chleb oraz żółty ser do podania,
    • Natka pietruszki do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.5 (143 ocen)

Zobacz również:

Zupy Grzanki Ser

Zupa cebulowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebule kroimy w kostkę. Masło topimy. Do rozpuszczonego dodajemy pokrojoną cebulę. Smażymy na małym ogniu około 20 minut do lekkiego zrumienienia i do zmięknięcia. Miedzy czasie dodajemy przyprawy: tymianek, pokrojony czosnek, liście laurowe.
    Gdy cebula jest już miękka podlewamy ją winem. Chwilkę gotujemy by wino częściowo odparowało. Zalewamy całość bulionem. Doprawiamy solą i pieprzem. Zagotowujemy.

    Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Układamy na chlebie i zapiekamy w piekarniku.
    Zupę porcjujemy na talerze.
    Podajemy z serowymi grzankami.
    Dekorujemy pietruszką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Ser żółty Tymianek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować