Zupa cebulowa

0 (0 ocen)

  • 45 min

pyszna, Łagodna i bardzo smaczna zupa cebulowa

  • 45 min

Składniki:

  • 40 dag cebuli
    2 szklanki mleka
    2 łyżki masła
    2 szklanki wywaru z jarzyn ( może być z kostki)
    sól
    1 łyżka cukru
    1 pęczek szczypioru
    pieprz
    gałka muszkatołowa
    kurkuma

Zupa cebulowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę obieram, siekam i podsmażam na rozgrzanej maśle, aż lekko zbrązowieje. Zalewam mlekiem i gotuję do miękkości. Miksuję za pomocą blendera na krem. Cukier karmelizuję na rozgrzanej patelni i dodaję do zupy. Dolewam gorący wywar z jarzyn. Doprawiam do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Delikatnie zabarwiam kurkumą i gotuję wszystko razem przez kilka minut. Szczypiorek myję, kroję i posypuję po wierzchu zupę. Dodatkowo przed podaniem, można posypać wierzch tartym parmezanem.

Porady

Karmelizowany cukier należy bardzo ostrożnie dodawać do zupy, gdyż niesamowicie pryska.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy